Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να εξελίσσεται σιωπηλά για μήνες ή και χρόνια, χωρίς να προκαλεί εμφανή προβλήματα στην αρχή. Πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι έχουν διαβήτη μόνο μετά από μια τυχαία εξέταση ή όταν εμφανιστεί κάποιο σοβαρότερο σύμπτωμα.
Όσο νωρίτερα εντοπιστεί, τόσο πιο εύκολα μπορεί να ελεγχθεί και να προληφθούν οι επιπλοκές. Γι’ αυτό έχει σημασία να αναγνωρίζεις τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια που στέλνει το σώμα σου.
Ακολουθούν τα 5 πιο κοινά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις:
1. Συχνή ούρηση – ειδικά τη νύχτα
Αν ξυπνάς συχνά για να πας στην τουαλέτα ή παρατηρείς ότι ουρείς πολύ πιο συχνά από το συνηθισμένο, μπορεί να είναι ένδειξη υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Γιατί συμβαίνει:Όταν υπάρχει περίσσεια γλυκόζης, τα νεφρά προσπαθούν να την αποβάλλουν μέσω των ούρων.
2. Αυξημένη δίψα και ξηροστομία
Η συχνή απώλεια υγρών από την αυξημένη ούρηση οδηγεί σε συνεχή αίσθηση δίψας. Ακόμα και αν πίνεις νερό, το στόμα σου μπορεί να παραμένει ξηρό.
Προσοχή: Αν η δίψα συνοδεύεται από μεταλλική γεύση ή κακή αναπνοή, είναι σημαντικό να κάνεις εξετάσεις.
3. Συνεχής κόπωση – χωρίς προφανή λόγο
Νιώθεις κουρασμένος, χωρίς ενέργεια, βαριά σκέψη και μειωμένη απόδοση στην καθημερινότητα; Μπορεί να μην είναι απλή εξάντληση.
Τι συμβαίνει στον οργανισμό:Όταν τα κύτταρα δεν μπορούν να “τραβήξουν” τη γλυκόζη από το αίμα (λόγω ινσουλινοαντίστασης), δεν έχουν το “καύσιμο” που χρειάζονται – και έτσι πέφτει η ενέργεια.
4. Θολή όραση ή ξηρά μάτια
Η απότομη ή περιοδική θολή όραση μπορεί να είναι από τα πρώτα σημάδια του διαβήτη, καθώς τα υψηλά επίπεδα σακχάρου επηρεάζουν τα υγρά στα μάτια και τη λειτουργία του φακού.
Μπορεί να εμφανιστεί:– Μετά από γεύματα- Σε στιγμές κόπωσης- Παροδικά, με βελτίωση και επιδείνωση
5. Τραύματα και πληγές που αργούν να επουλωθούν
Αν παρατηρείς ότι γρατζουνιές, κοψίματα ή πληγές δεν κλείνουν εύκολα, ίσως το σώμα σου δυσκολεύεται να επουλώσει τους ιστούς, λόγω διαταραχής στη μικροκυκλοφορία του αίματος.
Είναι επίσης πιθανό να παρουσιάζεις συχνούς μύκητες, λοιμώξεις ή φλεγμονές, ειδικά σε περιοχές με υγρασία (πόδια, γεννητική περιοχή).
Πότε να απευθυνθείς σε γιατρό
Αν παρατηρήσεις ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα να επιμένουν, καλό είναι να κάνεις μια απλή εξέταση αίματος (γλυκόζη νηστείας ή καμπύλη σακχάρου).
Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σε βοηθήσει:
- να προλάβεις την εξέλιξη του διαβήτη
- να αποφύγεις επιπλοκές (όραση, νεφρά, καρδιά)
- να διαχειριστείς τον διαβήτη με διατροφή, άσκηση και μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής
Τι άλλο να προσέχεις;
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους
- Μούδιασμα στα άκρα
- Εύκολα μελανιασμένα σημεία
- Αυξημένη πείνα με απότομες μεταπτώσεις στη διάθεση