Το καλοκαίρι, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι υπαίθριες δραστηριότητες αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μικροβίων στα τρόφιμα και συνεπώς τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων. Η σωστή διαχείριση των τροφίμων είναι απαραίτητη για να απολαύσουμε με ασφάλεια την καλοκαιρινή περίοδο.
Γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος τροφικών δηλητηριάσεων το καλοκαίρι
Οι κύριοι λόγοι που το καλοκαίρι είναι πιο επικίνδυνο για τροφικές λοιμώξεις περιλαμβάνουν:
- Υψηλές θερμοκρασίες που ευνοούν την ταχεία ανάπτυξη βακτηρίων όπως η σαλμονέλα, το E. coli και το καμπυλοβακτήριο.
- Υπαίθριες εκδηλώσεις (μπάρμπεκιου, πικνίκ) όπου συχνά δεν τηρούνται οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής.
- Μεταφορά και αποθήκευση τροφίμων χωρίς κατάλληλες συνθήκες ψύξης.
Συχνότερα συμπτώματα τροφικών δηλητηριάσεων
Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγες ώρες έως δύο ημέρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και περιλαμβάνουν:
- Ναυτία και έμετο
- Κοιλιακό άλγος και κράμπες
- Διάρροια
- Πυρετό
- Αδυναμία και αφυδάτωση
Πρακτικές συμβουλές για ασφαλή τρόφιμα το καλοκαίρι
Η πρόληψη είναι το κλειδί για την αποφυγή τροφικών δηλητηριάσεων. Μερικά απλά αλλά κρίσιμα μέτρα περιλαμβάνουν:
Κατά την αγορά τροφίμων
- Επιλέγετε φρέσκα τρόφιμα από αξιόπιστα καταστήματα.
- Προτιμήστε τρόφιμα που διατηρούνται σε ψύξη.
- Αποθηκεύστε κατεψυγμένα και ευπαθή προϊόντα σε ισοθερμικές σακούλες κατά τη μεταφορά.
Κατά την αποθήκευση
- Διατηρείτε ευπαθή προϊόντα στο ψυγείο στους 4°C ή χαμηλότερα.
- Χωρίστε τα ωμά κρέατα από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση.
Κατά την προετοιμασία και το μαγείρεμα
- Πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας πριν και μετά την επαφή με τρόφιμα.
- Χρησιμοποιείτε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.
- Μαγειρέψτε πλήρως τα κρέατα και τα πουλερικά, ελέγχοντας ότι η εσωτερική θερμοκρασία φτάνει στα ασφαλή επίπεδα.
- Μην αφήνετε μαγειρεμένα τρόφιμα εκτός ψυγείου για περισσότερες από 2 ώρες (ή 1 ώρα αν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 32°C).
Κατά το σερβίρισμα σε υπαίθριες δραστηριότητες
- Χρησιμοποιείτε ισοθερμικά δοχεία και παγοκύστες για τη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας.
- Αποφύγετε την επαναθέρμανση τροφίμων που έχουν παραμείνει για ώρες εκτός ψύξης.
- Καλύπτετε τα τρόφιμα για να τα προστατέψετε από έντομα και σκόνη.
Ποια τρόφιμα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή
Ορισμένα τρόφιμα είναι πιο ευπαθή και απαιτούν αυξημένη προσοχή το καλοκαίρι:
- Ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα κρέατα και πουλερικά
- Θαλασσινά
- Γαλακτοκομικά προϊόντα
- Φρέσκα φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί σωστά
- Μαγιονέζες και σάλτσες με βάση το αυγό
Πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια
Αν παρουσιάσετε συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης και παρατηρήσετε:
- Έντονη αφυδάτωση (ξηροστομία, ελάχιστη ούρηση)
- Συνεχείς έμετους ή διάρροιες που διαρκούν περισσότερο από 48 ώρες
- Πυρετό πάνω από 39°C
- Σημάδια σοβαρής αδυναμίας ή σύγχυσης
θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα.
GIPHY App Key not set. Please check settings